15 november 2017

Skoltrött och får "lida" för det längre framNär jag gick på gymnasiet var läxor och att sköta skolan inte min starka sida. Det resulterade dock i att jag fick IG i vissa ämnen. Nu lite mer än 10 år senare känner jag att det är dags att ta tag i det och plugga upp dessa ämnen. I det här inlägget vill jag dela med mig av en uppgift som jag har haft. Det är en kort novell som jag har skrivit och som jag fick bra bedömning på.


Tänk om han skulle få reda på det!

Anna brukar bära med sig sin dagbok överallt. Plötsligt blir hon alldeles kall i kroppen. Hon kommer på att hon har glömt dagboken vid skåpet. Hon rusar dit för att hämta den, men när hon kommer fram till skåpet är den borta och hon grips av panik.
  - Vart kan den ha tagit vägen? Har någon tagit den, tänker Anna.
På dagbokens pärm står det klart och tydligen “Anna Kronbergs hemliga dagbok”. Tänk om någon elev har tagit den. De skulle veta exakt vems den är och få insyn till hennes inre tankar och känslor. Att hon är kär i skolans populäraste och snyggaste kille, Mattias. Mattias går två klasser över Anna och hon är inte ensam om att tycka om honom, men hon vågar inte säga någonting till någon om hur hon känner för den populäraste killen i skolan. Tänk så pinsamt det skulle vara om han fick redan på det.
  Anna tillhör inte det populära gänget i skolan. Hon är en person som man inte lägger märke till, en i mängden med några få kompisar. Hon har brunt, rakt hår i en kort pagefrisyr och glasögon. Jeans och t-shirt är det som hon älskar att ha på sig och helst en t-shirt med något gulligt tryck på.
  Hjärtat dunkade hårt i bröstet när hon står vid sitt skåp och funderade på vart hennes dagbok kunde ha tagit vägen. Kan det vara någon som har tagit den eller har städaren kanske hittat den och lämnat in den till vaktmästaren. Många tankar for genom hennes huvud om vad som kan ha hänt med hennes dagbok.
  - Tänk om det är någon som har tagit min dagbok, säger Anna låg till sig själv med panik i rösten.
  Tänk om någon skulle läsa ur dagboken och få reda på hur hon känner för Mattias. Hur hon beskriver honom som person och hur hon fantiserar om dem två tillsammans.
  Annas största önskan är att få vara tillsammans med Mattias. Gå hand i hand med honom genom skolans korridorer och att få alla avundsjuka blickar vända mot dem. Tänk om alla skulle fundera på hur det kan komma sig att just hon, den tråkiga tjejen i 7B fick Mattias, den populära och snygga killen i skolan.
  I dagboken skriver hon mycket om Mattias. Hur han ser ut. Hur han tar kontakt med henne. Hur hon hoppas på att han ska röra vid henne. En tidig morgon när Anna kommer till skolan ser hon Mattias lite längre bort på sin cykel. Han cyklar mot henne och hon tycker att han tittar på henne. Osäkerheten sprider sig i kroppen på henne och hon funderar på om det verkligen kan vara henne som han tittar på och ler mot. Hon vrider sig om flera gånger för att se om det är någon bakom henne, men hon ser ingen. Det kan ju inte vara henne som han tittar på och ler mot. Plötsligt svichar han förbi henne där hon står helt tagen av det om just har skett och hon kommer tillbaka till verkligheten igen.
  Anna tar snabba och stora steg mot vaktmästarens rum som ligger i en annan korridor mot den som hon har sitt skåp i. På golvet framför henne ser hon ett klistermärke av en häst, en enhörning och det är inte vilken enhörning som helst. Det är hennes favoritenhörning som hon har i sin dagbok och hur har den hamnat där. Paniken sprider sig i kroppen på henne och den blir bara större och större. Skräcken över att någon ska ha tagit hennes dagbok och läst allt som hon har skrivit i den gör sig påmind. Tänk om någon läser dagboken just nu och ännu värre, tänk om Mattias läser ur den.
  Anna sätter sig ner på huk och plockar upp klistermärket. Hon håller det mot hjärtat och tar några djupa andetag. Medan hon sitter där på huk går det förbi två killar och busvisslar och tittar på henne. Hon blir rädd och tänker att de har läst ur hennes dagbok. Tänk om, tänk om de där killarna har läst hennes dagbok och nu retar henne för vad hon känner för Mattias. Det hade varit rena mardrömmen om det är så.
  Efter några sekunder ställer Anna sig upp och går vidare mot vaktmästarens rum. Hon går förbi ett öppet klassrum och sneglar in och får ögonkontakt med Mattias. Han fäster henne med blicken det känns som att de tittar på varandra i en evighet. Anna känner hur hon blir alldeles yr och varm i kroppen. Han är verkligen snygg.
  - Hej! säger Mattias.
  - Hej! stammar Anna och slår ner blicken och stegar snabbt vidare.
Plötsligt hör Anna fotsteg bakom sig och hon blir väldigt nervös och vågar inte titta bakom. Hon fortsätter mot sitt mål, vaktmästarens rum. Tänk om det är han, tänk om det är Mattias som går efter henne. Hon skyndar på stegen och efter en liten stund ropar någon.
 - Anna, stanna Anna. Vänta på mig! ropar Mattias bakom henne.
Anna grips av panik och stannar helt tvärt. Hon står bara där, stel som en pinne och väntar, väntar på att Mattias ska komma i kapp henne. Miljoner av tankar går runt i hennes huvud. Varför ropar han på mig? Har han läst min dagbok och vill nu reta mig för vad jag känner för honom? När Mattias kommer fram till henne lägger han en hand på hennes axel och hon hoppar till. Han rycker snabbt tillbaka handen och säger:
  - Förlåt!
  - Det gör ingenting. Jag var inte beredd. stammar Anna.
Mattias tittar på henne, vilket gör Anna väldigt nervös. Anna börjar skrapa lite med foten, samtidigt som hon vrider och vänder på sig. Hon vet inte riktigt vart hon ska ta vägen. Här står hon i sina jeans och en av sina fulaste t-shirts mitt emot den snyggaste killen i skolan.  Killen hon har varit kär i sedan lågstadiet. Hon vet inte riktigt vart hon ska ta vägen i hans närvaro. Efter några sekunder, men som för henne verkar som flera minuter.
  - Är det här din? säger Mattias och visar upp en bok.
Hennes dagbok. Nu vill hon bara sjunka genom golvet, försvinna och springa därifrån, men hon står som förstenad och bara stirrar på honom och på dagboken som han håller i sin hand.
  - Ja. säger Anna och blir alldeles varm om kinderna.
  - Jag har inte läst den. Jag hittade den borta vid skåpen och stoppade direkt ner den i min ryggsäck så att ingen annan skulle hitta den och läsa i den.
  - Tack! säger Anna med en lättnad i rösten.
  - Hej då! säger Mattias och går vidare.
Anna står länge kvar och bara tittar efter Mattias som försvinner bort i korridoren. Efter några minuter öppnar hon dagbok för att lägga in klistermärket på sin plats. När hon öppnar första sidan trillar det ner en lapp på golvet.
  - Den där lappen känner jag inte igen, viskar hon till sig själv och böjer sig ner för att plocka upp den. På framsidan av lappen är det ett hjärta ritat och när hon viker upp lappen står det “Jag tycker om dig också! /Mattias”. Anna läser det som står på lappen om och om igen, men kan inte riktigt förstå att det som står på lappen är riktat till henne.

Hoppas ni gillade den! Nu hoppas jag bara på att jag får godkänt i kursen och kan ta tag i nästa kurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Follow FlisanBerglund